Tre energitjuvar

Tänk vad mycket enklare livet skulle vara om vi bara skippade följande energitjuvar; ORO, MISSFÖRSTÅND och MISSNÖJE.

Du kanske blir provocerad nu och tycker att ”det är väl inte så himla enkelt att bara skippa!”.
Nej, kanske inte… Men vi kan i alla fall göra vårt bästa för att minimera dessa energitjuvar i vardagen och det skulle göra enorm skillnad om vi medvetet försöker handla och tänka mer positivt.

Vi tar en ”tjuv” åt gången:

ORO
Alla oroar vi oss ibland. Vi kan oroa oss över att inte räcka till, oroa oss över ekonomin, eller våra barn. Ett visst mått av oro kan vara bra i vissa situationer – det kan göra oss kreativa och handlingskraftiga när det gäller något vi behöver ändra på. Men att oroa sig för sakens skull är inte bra. Vi bör ha i åtanke att 92% av det vi oroar oss för händer inte. Så det är bara slöseri med tid och energi. Vi vet ju aldrig om vi oroar oss för rätt saker… Då är det bättre att spara den energin tills vi verkligen behöver den 🙂

MISSFÖRSTÅND
Alla lever vi i vår egen verklighet. Ingen annan lever i samma. Därför är det inte så konstigt att vi ibland missförstår varandra, eftersom det Du säger till Mig tolkar jag i min verklighet. Ibland tolkar vi mellan raderna och ibland tolkar vi även när någon inte säger något.
Det skulle underlätta i kommunikationen om vi oftare säger ”Menar du…?” och repeterar den andres mening. Många missförstånd skulle också kunna undvikas om vi helt enkelt bestämmer oss för att prata MED varandra istället för OM varandra. Kort och gott; Tala inte negativt OM någon – det studsar förr eller senare tillbaka på en själv.
Fråga mera och tolka mindre 🙂

MISSNÖJE
Det här tillståndet hamnar vi i när vi varken accepterar eller förändrar vår situation. Alla är vi med om saker som vi kan känna oss missnöjda med, men det är upp till oss själva hur vi tacklar det. Jag bjuder på ett citat av Reinhold Niebuhr: ”Gud, giv mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan; och förstånd att inse skillnaden”

Ni har säkert egna tillvägagångssätt för att arbeta med dessa energitjuvar och ni får gärna dela med er om ni har några konkreta idéer. Jag tror dock att vi kommer långt genom att bara erkänna dessa energitjuvar och att vi kan välja att aktivt omsluta dem med kärlek – då kommer dem inte att vilja vara kvar länge till  🙂

(Källa: Våga mer, än du törs! Inger Hansson)