Nystart – Garderobsrensning

Hösten är en fantastisk tid för nystart och eftersom våra kläder skvallrar mycket om vår syn på  oss själva, är
garderoben en jättebra plats att börja på när vi vill rensa bort det vi inte längre önskar i våra liv.

Ofta när man läser stilböcker eller garderobstips i tidningar presenteras en lista på plagg som en bra basgarderob bör innehålla, t.ex 1 par jeans, 4-5 neutrala toppar eller t-shirts etc.
Idén med en basgarderob kan vara bra när man till en början vill skapa en organiserad garderob från grunden, men jag tycker ändå det viktigaste är att utgå från vilka plagg du vill ska spegla Dig, vad Du trivs i.
Jag äger till exempel inga par tighta jeans längre, även om jag tycker att det kan vara snyggt – jag finner det helt enkelt alldeles för obekvämt.

Jag har fler vänner och bekanta, som upplever det jobbigt och svårt att rensa garderoben.
Vissa plagg kanske egentligen är supersnygga, men har dålig passform, andra plagg var dyra i inköp, några är trasiga och slitna, men ack så sköna och ytterligare andra har man fått i present och skulle få dåligt samvete av att rensa bort.
Ursäkterna brukar vara många 😉

Mitt mål är att bara ha kläder i garderoben som jag använder – det känns onödigt att kläder som förblir oanvända säsong efter säsong ska ta upp massa plats. (Vissa plagg som tex. balklänning och våtdräkt används kanske inte så flitigt, men får ändå stanna kvar i min garderob då de kommer väl till pass vid speciella tillfällen – även om jag förstås skulle kunna låna/hyra istället)

RENSNINGSMETOD:

1. Börja med att ta ut ALLA kläder ur hela garderoben. (På så sätt ser du vad du har och kan därmed undvika att göra samma misstag som jag, dvs behålla 4 st regn-/fritidsjackor)

2. Dela upp alla kläder i 4 olika högar:
Behålla, Dilemma, Skänka och Slänga.
(Eventuellt en Sälja-hög också, ifall du verkligen tar tag i det och inte låter kläderna bli liggandes i en IKEA-kasse i garderoben, för att du aldrig kommer iväg till loppis eller lägger upp kläderna på tex. Blocket.)

3. Alla kläder du inte använt på ett år läggs i påsar märkta med Skänka och Slänga.

4. Dessa påsar lämnar du snarast möjligt till tex. Röda korset alt. återvinningscentralen (det som är trasigt alt. slitet).

5. Dilemma-högen är till för att få mer betänketid för vissa plagg (Gör en rensning om ett halvår igen för att se vad du använt sedan denna rensning)

6. Nu har du bara kvar sådant som du verkligen använder 🙂

7. Skriv en lista på inköp du behöver/vill göra och förvara den i plånboken. På så sätt kan impulsköp undvikas och inte bara garderoben, utan även plånboken blir glad!

8. Ta en kopp te och NJUT av hur befriande det är att ha rensat ut det gamla och därmed gjort plats för nya möjligheter!

Kram, Charlotte