"Näsandas" och få mer energi

Egentligen är det ganska självklart, men ändå missar vi det alltför ofta. Det som utgör skillnaden mellan levande och dött. Andningen. Vi tar den ofta för givet och det är den viktigaste pusselbiten för att vi ska må bra. Den påverkar nästan alla funktioner i kroppen och jag tror de flesta håller med mig om att vi inte tänker på den särskilt ofta.

Att lära sig andas rätt är en stor investering man kan göra för sin hälsa.
Många andas alldeles för mycket, då man andas ut och in genom munnen.
Det kan då bli två till tre gånger mer än vad kroppen behöver och paradoxalt nog blir resultatet en sämre syresättning till blodet och cellerna. Det sker när man andas grunt med övre delen av bröstkorgen.

Så vill du höja din energi kan det vara en god idé att ändra ditt sätt att andas.
Stäng munnen och andas genom näsan istället, utom vid tuffa träningspass.
Att gäspa när man behöver är också helt okej. (Dels för att det är skönt att gäspa och för att det säkert fyller en funktion, då det är en reflex svår att avbryta 😉 )

Luften värms och fuktas vid näsandning, samt filtrerar bort en stor del smuts och bakterier som man annars  får i sig vid munandning.
Att andas ut genom näsan är också bra, då onödigt mycket vatten och värme som lämnar kroppen vid munandning.
Jag utmanar er härmed att prova näsandas och se om det blir någon skillnad.
Själv tycker jag att jag blir både lugnare och piggare!

Ett tips jag fått av Sanna Ehdin på en föreläsning:
Köp kirurgtejp! Med tanke på att det är svårt att vara medveten om sin andning på natten och att många då andas med öppen mun kan man tejpa för munnen med kirurgtejp, så man helt enkelt blir tvungen att andas genom näsan. Vem vet, detta kanske även kan rädda en del förhållanden då snarkning kan vara ett stort problem hos många ;-).

Så, vad säger ni? Antar ni utmaningen att bli mer medvetna om er andning och prova på näsandning? Återkoppla gärna om hur det går för er och om ni märker någon skillnad.

Ha en fin dag, andas lugnt!
Kramar, Charlotte