Massage och beröring

Massage har många positiva effekter och jag kan verkligen känna att det blir lättare att andas när knutarna knådas bort och de stela musklerna blir ompysslade, men själva beröringen har också en otrolig kraft och spelar stor roll för vårt välbefinnande.

Känseln är ett viktigt sinne och huden är vårt största organ. Oavsett om man själv ger massage eller tar emot, så fylls energi på och vi blir fyllda av lugn och harmoni (även om det förstås kan kännas mer kravlöst och avslappnat att ta emot massage).

När vi känner oss stressade och är spända aktiveras det hos oss som gör att vi blir skärpta och fokuserade (även om för mycket stress kan ge motsatt effekt), men vi behöver också slappna av mellan varven. Att slappna av innebär inte att vi ska släppa allt, utan avslappning är ett aktivt val och också något vi behöver aktivera inom oss. Beröring leder till frisättning av oxytocin, ett lugn-och-ro-hormon som gör att vi helt enkelt känner oss lugna och rofyllda.
Oxytocin fyller även en biologisk funktion, som innebär att detta hormon ökar de känslomässiga banden mellan människor och underlättar parbildning. Det gör att människor känner sig mer trygga, nyfikna och öppna. Man lär sig bättre och blir mer kreativ!

I nära relationer är det därför viktigt att kramas och ge varandra närhet, men det är också bra för hälsan att klappa ett husdjur.
Vad gäller massagens positiva effekter, så blir de starkare efter att man gått några gånger men efter upprepade behandlingar stannar känslan kvar längre och längre – då kan man fortsätta gå och ”fylla på” då och då.. Om inte musklerna säger till innan förstås 😉

Källa: ”Finn din energikod” av Sanna Ehdin.