Detox av badrumsskåpet

För några veckor sedan gjorde jag förutom en rensning av garderoben även en utrensning i badrumsskåpet och tog farväl av flera giftiga produkter.
Det är inte bara i vår mat som vi bör undvika kemikalier, utan även de produkter vi använder på huden. Riktigt bra hudvård ska egentligen vara så ren att man ska kunna äta den, eftersom det vi smörjer in oss med etc. absorberas upp av kroppen.
Detta är något jag varit medveten om under en längre tid, men först nu har jag verkligen gjort slag i saken och rensat ut.
Att veta, men inte göra är som att inte veta. Jag har fortfarande en liten bit kvar mot ett helt giftfritt liv, men tar några steg i taget..

Giftiga kemikalier som är vanliga i våra hudvårdsprodukter och som bör undvikas är bland annat:

SLS/SLES – Sånt som gör att bla. tvål löddrar. Kan orsaka irritation på hud och slemhinnor.

PARABENER – Konserveringsmedel. Hudirritationer etc. Kan ha hormonrubbande och cancerogena effekter. (Parabener har hittats i brösttumörer. Vad använder du för deodorant?)

FENOXYETANOL – Konserveringsmedel med hög inträngningsförmåga, vanligt förekommande i sminkprodukter. Tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt vitt pulver som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen).
Ögon- och hudirriterande, samt farligt vid förtäring, inandning eller upptagning via huden. Giftigt för njurarna, levern och nervsystemet.

MINERALOLJA – Vanlig ingrediens i smink och hudvårdsprodukter, inklusive dem för barn!
Framställs ur fossil råolja. Täpper till porerna, så huden inte kan andas normalt (vilket bland annat kan leda till för tidigt åldrande).
Kan innehålla farliga tillverkningsrester.

DEA, TEA, MEA – Skumstabilisatorer. Kan reagera med andra ämnen i kroppsvårdsprodukter och bilda nitrosaminer, som lätt kan tränga genom huden och har orsakat cancer hos försöksdjur.

EMULGERANDE VÄXTVAX – Används som emulgeringsmedel i hudlotioner, ansiktsmasker etc. Kan ge nässelutslag och eksem. Kan innehålla rester av cancerogena och reproduktionsstörande ämnen.

FORMALDEHYD – Konserveringsmedel. Vanligt i nagellack och nagelstärkare. Även i små mängder kan de ge allergiska reaktioner, DNA-skador och har orsakat celldöd hos försöksdjur.

SYNTETISKA DOFTÄMNEN – Vanligt i smink, hudvårdsprodukter och parfymer. Kan orsaka astma och utslag.

(Källa: wlifestyleorganics.com)

Hur ser ditt badrumsskåp ut?
Detta fanns i mitt: