Att vinna över vintertröttheten

Andelen trötta har, enligt Stressforskningsinstitutet ökat senaste åren vilket har en rad olika orsaker såsom stress etc, men vi är också många som känner oss mer hängiga under vinterhalvåret och då gäller det att boosta sig själv så gott det går.

Här kommer några enkla men effektfulla tips på hur vi kan känna oss lite piggare i vardagen:

Gå ut
En morgonpromenad eller promenad på lunchen kan göra mycket. Även fast det är molnigt hjälper dagsljuset oss att ställa den biologiska klockan rätt så vi kan känna oss energifyllda på dagen och sömniga på kvällen – som vi är gjorda för.

Motion
Det kan vara motigt att ta sig iväg, men vi har väl alla kännt oss nöjda efter ett träningspass vi varit nära att skippa?
Blodcirkulationen ökar hjärnan såväl som i övriga kroppen och de hormoner som frigörs (tex endorfiner) verkar uppiggande. Dessa hormoner bildas på en gång vid ett träningstillfälle, så res dig ur soffan och ta dig iväg fast du tycker att du är för trött – det är värt det! Ju oftare du kommer iväg desto enklare blir det och piggare blir du förstås…

Regelbundna måltider
Att hoppa över måltider är ingen bra idé – vi blir trötta och orkar inte prestera mentalt. Vi behöver hålla en jämn blodsockerkurva och att äta ordentlig frukost, lunch och middag + mellanmål bestående av tex. nötter, ägg( eller min favorit gurkstavar med mandelsmör) gör att det blir lättare att hålla både humöret och orken uppe. Att hoppa över lunchen brukar resultera i sockersug på eftermiddagen och då kanske en Daim blir räddningen för många, men piggheten varar inte länge efter den sockerchocken och svackan blir istället djupare efter en stund.

Sooov
Att gå och lägga sig i tid, så man orkar upp på morgonen är förstås en viktig faktor till att kunna vara energifylld på dagen. Se till att varva ned innan läggdags och låt det vara mörkt och svalt i sovrummet för bättre sömn.
Om du blir tillfälligt trött på dagen kan en 20 minuters powernap hjälpa. Då återhämtar du dig utan att det blir jobbigt att vakna. Om du sover längre (uppåt en timme) kan du dock känna dig ännu segare när du vaknar eftersom du förmodligen kommit in i djupsömn vid det läget.

Kaffe
Det kan diskuteras ifall kaffe är nyttigt eller inte, men i vilket fall som helst ger det en uppiggande effekt pga. koffeinet.
Svart te och guarana kan också verka uppiggande för stunden.

Järn
Det skulle kunna vara så att tröttheten även beror på järnbrist, så det kan vara en idé att kolla sitt järnvärde på vårdcentralen.
Järn finns i bla. i kött och mörkgröna bladgrönsaker, men järntabletter kan tas vid behov.
Kom ihåg att järnupptaget stimuleras av C-vitamin (apelsiner, spenat, citron etc) och hämmas av kaffe och mejeriprodukter.

Vitamin D
Under vintern kan inte D-vitamin lagras i vår hud och visst kan vi äta mjölkprodukter, fet fisk och kantareller som innehåller D-vitamin men de allra flesta skulle behöva ta tillskott av detta vitamin för att få i sig tillräckligt under vintern!

Källa: Tidningen Hälsa

Hoppas dessa tips var till hjälp, kommentera gärna och skriv in ditt eget bästa tips för att hålla vintertröttheten borta! 🙂
Något annat kosttillskott som fungerat för dig eller kanske någon annan aktivitet som ger just dig extra energi?

 

 


Denna smoothie på avokado, blåbär, hampapulver, mandelmjölk
och kokosolja är ett energigivande mellanmål
, enligt mig 🙂

Kramar, Charlotte